>
 
Pierre Beek

MUZIKALE BIOGRAFIE VAN PIERRE BEEKNa de (M).U.L.O., dezelfde waar ene Alan Macfarlane na mij op kwam, volgde ik in 1964 een cursus Meet- en Regeltechniek.
Meer aangetrokken door de muziek besloten enkele cursisten en ik een band te formeren onder de naam THE JETS !
Ik was de bassist, maar verliet de groep (en de cursus) al snel om als zanger aan de slag te gaan bij een groep genaamd THE LIGHTNINGS.
Drie maal veranderde die van naam; eerst "The Scamps", toen werd 't "Musleeh Scamps" en als laatste "Musleeh Call Action", maar het mocht allemaal niet baten.

Pierre Beek Ik had ondertussen werk gevonden op een kantoor waar ook ene Henk Bruysten werkte, die ook in een band bleek te zitten. Al vrij snel belandde ik achter de offset- machine en Henk in de kelder bij het papier (vanwege onze lange haren?), alwaar wij elkaar regelmatig troffen.
Hij is toen ook een paar keer ingevallen toen onze gitarist ziek was.
Vlak voor een belangrijk optreden viel de band uiteen. Alleen de slaggitarist, de drummer en ik wilde persé dat optreden door laten gaan.

Het toeval wilde dat ik ondertussen werk had gevonden bij "De Grebbe/Boekenbrug", een bedrijf waar je, tegen een laag salaris maar met lang haar, aan de slag kon.
Hier werkten o.a. Alfons Haket, Alan Macfarlane, Arnie Treffers en Henk had er gewerkt. Dit bedrijf was een red- en bindmiddel voor langharig, werkschuw, muzikantenvolk, dat sowieso nergens anders aan de bak kwam.
Het woord "werk" moet je in deze dan ook niet al te letterlijk nemen.Leuk tot hilarisch was het zeker en de anekdotes gieren nog steeds door de auto als we op weg naar een optreden zijn!

Dus om het optreden te redden vroeg ik Arnie Treffers of hij kon bassen.
"Dat kan ik", zei hij.Als ik harp had gezegd, was het antwoord vermoedelijk hetzelfde geweest, hij leed beslist niet aan zelf onderschatting!
Wij hebben toch het optreden gedaan, maar we moesten halverwege de handdoek in de ring gooien, wegens gebrek aan repertoire! Ja, dat optreden was heel belangrijk voor ons, het was namelijk ons laatste optreden met deze band!

Henk werd aangetrokken als gitarist en slagvaardig als hij was, zette hij de drummer en de (slag)gitarist aan de kant en trok een nieuwe (echte) drummer aan.Groep PALACE was geboren.

Die groep was tamelijk succesvol. Maar na enige tijd en strubbelingen verliet Arnie de band om bij "Moan", onze concurrent, aan de slag te gaan. Beiden groepen kenden elkaar goed, maar de fans waren duidelijk verdeeld in twee kampen.
Je was of "Palace" of "Moan" fan, beide was niet denkbaar!

Pierre Beek Henk haalde de oude slaggitarist terug, om die als bassist te laten fungeren, een geslaagde zet. De groep ontwikkelde zich als, zeker voor die tijd, behoorlijk heavy.
Maar belangrijk was het experimenteren in de muziek.
Toen Henk uit eindelijk de groep verliet werd hij vervangen door een organist.Palace ontwikkelde zich steeds meer als progressieve popgroep en raakte goed bekend in de "Underground scène".

Na Palace kwam ik als zanger/bassist in de groep PEMMICAN terecht. We speelden zo genaamde countryrock.

Henk vroeg me twee nummers op een demo in te zingen: "Lazy Daizy" / "Love Centaur", die wij samen met Daan Rubens geschreven hadden.
De single kwam uit onder de naam DARLING.
Ik fungeerde als bassist en zong de plaat in, omdat de eigenlijke zanger Marjo Schenk (voorheen zanger bij Moan) onder contract stond bij een andere platen-maatschappij.

Om allerlei misverstanden uit de wereld te helpen:Henk heeft nooit deel uitgemaakt van "Darling", maar hij schreef wel de nummers.
Aardig is misschien te vermelden dat de gitarist de groep verliet en werd vervangen door Ad(je) van den Berg, later bekend bij "Vandenberg" en de Amerikaanse groep "White Snake".

Na het ter ziele gaan van "Darling", vroeg Henk mij wederom een demo in te zingen.Dit keer ging het om een nummer geschreven door hem en Alan Macfarlane, met wie hij in "Long Tall Ernie & The Shakers" had gespeeld, getiteld "Guitar King" en daarmee was HANK THE KNIFE AND THE JETS geboren!

Sinds de oprichting van "Hank the Knife and the Jets" heb ik verschillende stadia als bandlid meegemaakt; eerst als zanger/gitarist, vervolgens als (losse) zanger en uiteindelijk als zanger/bassist en dat ben ik tot op heden nog steeds!

 

Copyright HTK & TJ / Webmaster: Freetimeweb